The Ulutas Medical Journal · ISSN 2149-0430 (basılı), 2149-388X (çevrimiçi) · https://www.ulutasmedicaljournal.com/?mno=192673
Araştırma Makalesi · Açık erişim
Cholesteatoma Cerrahisi Üç Farklı Yöntemle: Recidivizm Araştırması için Klinik Bir Çalışma
Başlık, özet ve tam metin makine çevirisidir. İngilizce aslı
- Department of Otorhinolaryngology, MMT Tarsus American Hospital, Mersin, Turkey ROR
- Department of Otorhinolaryngology, Osh State University, Osh, Kyrgyzstan ROR
Özet
Giriş: Çalışma, birincil ameliyattan sonra recidivistik hastalığın oranlarını belirlemeyi amaçladı, cholesteatoma'nın lokalizasyonu, ameliyat sırasında tespit edilen patolojik bulgular ve kronik heitis media ile yapılan ek cerrahi prosedürler.Malzemeler ve Yöntemler: Ocak 2010 ve Ocak 2020 tarihleri arasında Cukurova Üniversitesi Hastanesi'nde dosyaları ve operasyon notlarını araştırdıktan üç yüz kırk beş hasta kronik otitis medyasından şüpheliydi.Üç cerrahi teknik uygulandı: Canal Wall Down (CWDM), Canal Wall Up (CWUM), ve Radikal (RM) mastoidektomi.Cholesteatoma yerelleştirme, ossüler sistem durumu, yüz kanal, yarı sirküler kanal kusurları, tegmen def, tympanoplasti ve işitme rekontusyonu araştırılıp araştırılıp araştırılıp incelendirilseydi.Takipte, revizyon cerrahileri recidivistik hastalığın şüpheleri ile 61 hasta üzerinde yapıldı.Revizyon cerrahi bölgesi, cholesteatoma'nın tespit edildiği ve osicles'in durumu incelendi.Hastaların demografik özellikleri, takip süresi, cerrahi yöntemdeki recidivizm oranı, ilk ameliyatta clonsteatoma yerelleştirme ve revizyon cerrahisinde cholesteatoma yerelleştirme karşılaştırıldı.Sonuçlar: 345 hastanın% 27.2%'si AudiUM idi,% 23.5% ZhengDM idi ve% 49'u RM idi.Cholesteatoma yerelleştirme, bunların% 60.9'ı mastoid boşlukları, % 59,4'ü in the attic and epitympanum, bunların% 56,2'si orta kulakta, ve sadece sinus tympani ve yüz reseslerinde % 12,8 idi.Hastalar 36 ay boyunca takip edildi.Takip döneminde, revizyon mastoidektomi recidivistic hastalığı olan on hasta için yapıldı.AudiUM'dan sonra yeniden tahmin oranları% 62,3 idi, ABSDM'den sonra revizyon oranları% 9,8 idi ve RM% 27,9 idi.Sonuçlar.Cerrahi prosedürün seçimi, recidivistik bir hastalık oluşturan temel bir parametredir.Özellikle açık teknik ameliyatlarda (CWDM ve RM), recidivistik hastalığın riski kapalı teknik ameliyatlardan (CWUM) çok daha düşük.Anahtar kelimeler: Cholesteatoma, recidivistik hastalık, ossicle erozyon, radikal mastoidektomi
Anahtar kelimeler
Tam metin
Tam metnin makine çevirisidir; geçerli sürüm İngilizce asıldır. İngilizce aslı
Giriş Giriş
Otitis medyası, viral ve bakteri enfeksiyonlarından sonra çocuklarda en yaygın hastalıklardan biridir. akut veya kronik perforasyon gibi birçok komplikasyona neden olabilir, orta kulak atelectasis, tympanosclerosis, yapıştırıcı heitis media, ossicle zincir erozyonu veya düzeltmesi, Petrous apicitis, kronik otomastoiditis, clonit, yüz paraliz ve intraranial komplikasyonlar (1).
Kronik süpuratif otitis medyası orta kulak boşluğu ve mastoid hücrelerin kronik inflamasyonu ile birlikte sürekli veya tekrarlayan kulak deşarjı ve kulak membranı perforasyon ile karakterize edilen bir hastalıktır. Kronik travmatik medya aşağıdaki tiplere sahiptir: alerjik veya gizli tubultympanicit, kronik mucosal heitis media, kronik mucosa ve kemik necrosis heitis media, özellikle de kronik hepatit medyası (tuberculosis ve sifillitik heitis media) Çoğu komplikasyona neden olan kişi, cholesteatoma sahip kronik Oit medyasıdır. (2).
Cholesteatoma, keratinized stratum squamous epithelium tarafından geliştirilen bir cystic lesion. Bu varlık iki gruba ayrılmıştır: kongenital ve elde edilen (3). Acquired cholesteatoma iki gruba ayrılmıştır. Cholesteatoma tedavisi cerrahi olarak yapılır. Ameliyatın birincil amacı, recurrence'ın yeniden tanımlanması ve önlenmesidir. (1)cerrahi tedavide, üç temel teknik yapılır: Canal Wall Down (CWDM), Canal Wall Up (CWUM), ve Radikal Mastoidektomi (RM).
Cerrahi tedaviden sonra delikli re-detecedonların Lesions of cholesteatoma and recurrence cholesteatoma. Recidivistic hastalığı hem oturma hem de recurrence cholesteatoma göre oluşturulur (4)Kapalı teknikte (CWUM), dış kulak kanalı daha düşük olmayacaktır. Tam kortical mastoidektomiden sonra, arka tympanotomi orta kulak girmek için yüz recess ile yapılır. Tympanoplasty with mastoidektomi bu gruptadır. Açık teknik (CWDM ve RM) dış denetçinin arka duvarının daha düşük olduğu bir operasyondur ve orta kulak ve mastoid tek bir boşluk haline getirilir. Orta kulak c deliği vakalarında, açık bir teknik, cholesteatoma çok yaygındırsa uygulanabilir. Ayrıca, kabuksuz küçük sclerotic mastoidler için de kullanılabilir. Radikal mastoidektomi, başlangıçta cholesteatoma cerrahisi geçiren hastalarda tamamen kaldırıldıysa ve işitme fonksiyonu da yetersizdir. Radikal mastoidektomi, tympanoplasti veya vakalarda ilk olarak gerçekleştirilen ve clonsteatoma'nın tamamen ve eğer, bu hastalarda işitmeden sonra recurrent clonsteatoma olduğu cerrahi yöntemidir.
Bu çalışmanın amacı, üç farklı cerrahi tekniğinden sonra recidivism oranlarını göstermek ve karşılaştırmaktır. Orta hedef, cholesteatoma yerelleştirme oranlarını göstermek, osssüler zincir erozyonu, mastoid obliterasyon uygulanıp uygulanmadığı veya değil, yüz kanal (exposed/intact), yarı sirküler kanal kusurları, tegmen defiyon ve tympanoplasti ve işitme yeniden yapılanması ya da kronik heitis medyasının cholesteatoma durumu.
Malzemeler ve Yöntemler
Bu çalışmada, cholesteatoma ile kronik heitis medyası olan 345 hasta Ocak 2010 ile Ocak 2020 arasında Cukurova Üniversitesi'nde ameliyat edildi ve hastaların dosyaları ve cerrahi notları retrospektif olarak incelendi. Bu hastalar arasında, revizyon cerrahisi uygulanan hastalar da kaydedildi.
İlk ve revizyon cerrahisi geçiren hastalarda, cerrahi prosedürün türü, lezyonun yeri, osüler zincir erozyonu, yarı sirküler kanal dehiscence (Evet/No) işitme rekonu (Evet/No), işitme yeniden yapılanması, tympanoplasti (Evet/No), tympanoplasti tipi, mastoid obliterasyon (Evet/No) kaydedildi. Tüm hastalar otoloji alanında son derece deneyimli cerrahlar tarafından işletildi. Operasyon sırasında, cholesteatoma'nın tespit edildiği bölge tespit edildi. Kromatatoma yerelleştirilmesine göre, köprü revizyon sırasında daha düşüktü. Operasyondan sonra düzenli aylık klinik kontrol uygulandı. Cholesteatoma, poliklinik kontrol sırasında veya şüpheli cholesteatoma radyolojik incelemelerde tespit edilen hastalarda cerrahi araştırma sırasında tespit edildi..
Cerrahi teknikler üç ana grupta değerlendirildi: Canal duvar aşağı, kanal duvar yukarı ve radikal mastoidektomi. Recidivizm oranını bulmak için, ilk cerrahide clonsteatoma yerelleştirme ve revizyon cerrahisinde krilonyum yerelleştirme istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Ayrıca ilk ve revizyon cerrahileri sırasında karşılaşılan bulgular ve komplikasyonlar istatistiksel olarak karşılaştırıldı.
İstatistiksel Analiz
Standart sapma, demek, medyan, en düşük, en yüksek, frekans ve oran değerleri verilerin tanımlayıcı istatistiklerde kullanılmıştır. Yaş, cinsiyet, cerrahi teknik, clonsteatoma yerelleştirme, yüz kanal durumu, mastoid obliterasyon, tympanoplasti, tegmen kusuru ve prova rekonksiyonu, tanımlayıcı istatistiklerle değerlendirildi. Kolmogorov- Smirnov testi değişkenlerin dağılımını ölçtü. Mann-Whitney u testi, nicel analiz için kullanılmıştır. Hastaların yaşları ve revizyon cerrahisi olmayan karşılaştırma Mann-Whitney U testi kullanılarak değerlendirildi. Chi-square testi, nitel verileri analiz etmek için kullanıldı ve Fischer testi chi-square testi koşulları karşılanmadı. Hastaların cinsiyet dağılımı ve kulak tarafı karşılaştırması Chi-square testi ile analiz edildi. chi-square testi aynı zamanda cholesteatoma yerelleştirmeyi değerlendirmek için de kullanılmıştır, cerrahi tekniğin kıyaslanması, yüz kanal, mastoid obliterasyon, tympanoplasti, tegmen kusuru ve revizyon cerrahisi olmayan hastalarda yeniden yapılandırma. SPSS 22.0 programı analizlerde kullanılmıştır.
Sonuçlar Sonuçlar Sonuçlar Sonuçlar
Bu çalışmada, Cukurova Üniversitesi'nde c dematoma ile kronik otitis medyası olan hastaların ameliyat notları araştırıldı. Çalışmaya toplam 345 hasta dahil edildi. Yüz elli bir kadın (%43.8) ve 194 erkekti. Asgari yaş 3 idi ve maksimum 70 (orta yaş 26). 186 (53.9%) hastalar sağ kulaktan çalıştırılır ve sol kulaktan 159 (46.1) çalıştırılır. ZhengDM operasyonu 81 hastaya (% 23.5) uygulandı, ZhengUM operasyonu 94 hastaya uygulandı (27.2) ve RM operasyonu 169 hastaya uygulandı (yüzde 49). Bu hastalarda, cholesteatoma yerelleştirme, intic ve epitympanum 205 (59.5), cavum timpani (mesotympanum, hipotympanum) 194 (56.2), sadece retrotympanum (sinus tympani, yüz recess) 44.5%), ve 210 (60.9%) mastoid antrum. Bu hastaların ossüler sistemi Lysis of incus 248 hasta (71.9), malleus 216 (62.6), stapes 125 (36.2) ve sadece 44 vaka (12,8) incudostapedial ekleminde bulundu. 37 (% 10.7%) hastaların ossüler sistemleri sağlamdı ve hiç kimse gözlemlenmedi. Tegmen tympani kusurları olan 18 (5.2) hasta vardı, 327 (94.8) hasta tegmen tympani kusurları yoktu. 62 (%18) hastada, yüz kanal tirpanik segmentte açıktı. 283 (%2) sağlamtı (Table 1).


Tüm hastaların 55 (%5.9)'unda işitme rekonu yapıldı. Bu hastalarda, kemik çimento 5 (% 9), incus Interposition 20 (36.36.36%), kemik kortek 1 (%8), konchal kartilage 2 (%35), malleus transpozisyonu 3 (% 5,4), kısmi osüler yedek prostez (PORP) 8 (14.5%), toplam osüler yedek prosthesis (TORP) 14 (% 25.4) Yirmi (%8) mastoid obliterasyon için bir ameliyat geçirdi. Yirmi beş (% 7.2) hasta SSC dehiscence ile tanınmaktaydı. 23 (%6.7) Daha sonra (horizontal) SSC, 4 (1.2) SSC ve 2 (%4.8) arka SSC'ye sahip oldu. Tympanoplasty 157 hastada (45.5%). 98 hastada (% 28.4) TMF (temporal kas safarisi), 42 hastada (% 12.2) tragal kartilage perichondrium, 15 hastada (4.3) tragal kartilage, 4 hastada (1.2) konchal kartilage kullanıldı. İki (%6.6) hasta durgun plaka kusurları vardı ve 2 (%4.8) hastalar sigmoid sinus kusurları vardı. komplikasyonlar zamanla jugular fascia ile tamir edildi. Ek olarak, ameliyattan 1 (0.3) atral otoevidman, 10 (2.9) dış denetçinin arka duvarı kusurları, 1 (0.3) epidural absürt, 1 (0.3) faurinoma, 4 (1.2) geniş mastoid otoevidman, 3(0.9%) sigmoid plaka kusurları, 1(0.3) sigmoid sinus tromboz, 2 (0.5%) scutum kusurları, 1 (0.3) vestibular c delik bulundu.
Düzenli takipler sonucunda, şüpheli otooskopik bulgular veya difüzyon MRI soruşturmasından sonra recidivistik hastalık bulunan hastalar revizyon cerrahileri geçirdi. Toplam 61 hasta revizyon mastoidektomi uygulandı. Revizyon operasyonu oranı %17,6 olarak bulundu. revizyon cerrahisi olan hastaların ortalama yaşı 27 idi. Hastaların yaş farkı, revize edilmiş ve öngörülemeyen gruplarda önemsizdi (p> 0.05). Hastalardan 36 (%59) kadın ve 25 (%41) erkekti. revizyon grubundaki kadın hastaların oranı, non-revision (p<0.05). 35 hasta (57.4) sağ kulakta ameliyat edildi ve sol kulakta 26 hasta (%42.6) daha yüksekti. revizyon ve non-revision gruplarında, tarafların dağılımı önemli ölçüde farklı değildi (p>0.05) (Table 3).
Revoidektomi, AudiDM cerrahisi geçiren hastaların 6/81 (% 7,4)'inde gerçekleştirilmiştir. ZhengUM cerrahisinin ardından revizyon oranı önemli ölçüde daha yüksekti (p <0.05) (Table 4). Tegmen tympani defekt oranı hastalarında ve revizyon cerrahisi olmadan önemsiz (p>0.05) idi. Yüz kanal kusurlarının dağılımı, hastalarda ve revizyon cerrahisi olmadan önemli değildi (Table 4). revizyon grubunda, ek problem oranı, non-revision grubundan (Table 4) önemli ölçüde daha düşük (p<0.05) bulundu. Bunun nedeni, hastalığın ilk işleminin ek problemle (kommon cholesteatoma) RM operasyonu olmasıdır. Bu nedenle, recidivizm oranının ABSUM/CWDM-işlemli hastalarda daha yüksek olduğu söylenebilir (Table 4). Grupta revizyon cerrahisi olmadan, SSC dehiscence oranı farklı değildi. Hastalarda ve revizyon cerrahisi olmadan, komplikasyon oranı farklı değildi (Table 5). revizyon cerrahisi olan hastaların takip süresi 12 ila 150 ay arasında değişir (mean 36). Hastalardan biri (% 10,6) recidivizm nedeniyle ikinci revizyon operasyonu geçirdi ve üçüncü revizyon işlemi 1 hastada (% 6,6) yapıldı. revizyon cerrahisi geçiren hastalarda Cholesteatoma yerelleştirme, intic ve epitympanum 14 (22.2), cavum tympani (mesotympanum, hipotympanum) 33 (yüzde 52), retro tympanum (sinus, yüz recess) 9 (14.3), ve 25 (39.7%) mastoid boşluk ve mastrumda. revizyon cerrahisi olan hastaların preoperatif şikayetleri otorrhea (erken) 43 (68.3), kulak ağrısı 6 (9.5%), işitme kaybı 4 (6.3) ve kulak tinnitus 1 (1,6%). Köprüler (eski kulak yolu arka duvarı) revizyon cerrahileri uygulanan 17/63 hastadan daha düşüktü. revizyon işlemi geçiren hastalar 30/63 (47.6) attic ve epitympanum, 34/63 (% 54) cavum mpani (mesotympanum, hipotympanum, al), 10/63 (% 9) retrotympanum, yüz recess), 16/63 (% 25.5) mastoid boşluk ve bir cavum (Table 5). İlk operasyonda clonsteatoma yerleştirme ile karşılaştırıldığında ve revizyon cerrahisinde c dematoma yerleştirme, recidivizm özellikle mastoid boşluğunda (4%) (Figures 1 ve 2) gözlemlenmiştir.
Tartışma Tartışma Tartışma
Kronik hepatit medya (COM), dış denetçi kanaldan gelen olağanüstü deşarj ile karakterize edilir ve etkili işitme kaybı. COM'nın en kritik problemlerinden biri cholesteatoma gelişmektedir. Orta kulaktaki Cholesteatoma iyi huyludur, ancak klinik olarak, bir malign deseni gösterir ve yüksek analitik bir etkiye sahiptir. (5)Bir çalışmada, yazarlar, perforated kulakdrum ve% 4'ün% 36'sında bir c dematoma gösterdiler. (6). Opposite kulak katılımı, cholesteatoma olan hastaların% 10-17'inde rapor edildi (7)Cerrahi deneyim, hasta yaşı, clonsteatoma büyüklüğü ve yerelleştirme, ve ameliyat sırasında erişilebilir olmayan alanlardan dışarı çıkmak, recidivism ile ilgili olarak bulundu. (8, 9)Ayrıca, Visvanathan ve al. tarafından yapılan bir çalışmada, yüksek yüz köprü ve dış kulak kanalının eksikliği cholesteatoma recidivismismismisma riskini artırdı. (10)Ülkemizde, bu hastalar genellikle malodoröz kulak drenajlarından şikayet eder. Başka bir çalışma, kulak drenajı olarak şikayetlerin% 85'ini tespit etti (11)Araştırmamızda, revizyon cerrahi uygulanan hastaların en sık şikayeti kulak drenajıydı (68.3). Bir (Gaillardin ve al.) çalışmada, lontesteatoma olan 113 hastada, osüler lysis oranı % 58 idi. Temel olarak incusun uzun kolunda meydana geldi. (12)Egeli et al. RM uygulanan hastalarda, malleus% 65 kısmi ve / veya toplam lysis gösterdi, incus% 72 kısmi ve / veya toplam lysis ve stape% 63 kısmi ve / veya toplam lysis gösterdi. (13) Çalışmamızda, ossüler lysis oranı 89.2% olarak bulundu, en çok incus lysis71.9%, malleus lysis 62, stapes lysis 36.2% ve incudostapedial eklemi% 12,8. Bu sonuçlar edebiyatla tutarlıdır. Tanyeri et al. 56 hastayı içeren bir çalışmada, toplam recidivizm oranı % 7 idi. Cholesteatoma recurrence'ın önemli nedenlerinden biri cerrahi yaklaşımdır (23, 24). Recidivism'in önemli tahmincileri yaş, mastoid katılımı, incus erozyon, stapes erozyonu ve cerrahi tekniği türü ve sinus cholesteatoma (25–29). Diom ve al'ın çalışması, ameliyattan sonraki 15 yıl içinde kronik heitis medya hastalarında toplam recidivizm oranının % 13 olduğunu gösterdi. Başka bir çalışmada, 132 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi ve hastalar altı yıl boyunca takip edildi. Sonuç olarak, bu çalışmadaki recidivizm oranı, CBDUM'dan daha düşüktü (16). Prasad ve al.'ye göre, 40 çocuk MGUM cerrahisi uygulandı, 39 hasta recurrence veya ikamet hastalığı nedeniyle revizyon cerrahisi uygulandı. (11)Çalışmalar iki yöntem arasında karşılıklılık oranlarında hiçbir değişiklik göstermese de, genel inanç, recidivizm oranlarının CNUM yönteminde daha yüksek olmasıdır.
Daha sonra et al., pediatrik cholesteatoma için ameliyat edilen 114 hastayı inceledi (17). Bu çalışmada seçilen cerrahi prosedür, %69'da hastaların% 69'unda KMUM idi. ZhengDM yönteminin daha sık seçiminin nedenleri: çoğu hasta düşük sosyoekonomik durum, yaygın hastalık ve deneyimli cerrahlar tarafından daha basit bir uygulama nedeniyle takip sorunları var. Gocmen'in çalışmasına rağmen, AudiUM'lu hastalarda daha yüksek konut oranına rağmen, işitme sonucu ve KMDM hastaları arasında ciddi bir fark yoktu. Çalışmamızda, recidivizm oranları, ZhengDM cerrahisi olan hastalarda% 9,8 idi, KMUM cerrahisi olan hastalarda % 10,9'u ve RM ile% 10'u idi.
ZhengUM'un avantajları; hızlı iyileşme, kolay post-operatif bakım, sudan kaçınmaya gerek yok ve gerekirse işitme yardımları için daha fazla seçenek. dezavantajlar şunlardır; epitympanum ve mastoid boşluğu post-operatif muayenede değerlendirebilme, malleus başı ve incus ortadan kaldırılmadığı sürece, aşırı recurrence, sık sık sık geri çekilmek için müdahale oluşturma ve hastalığın tamamen ortadan kaldırılması için cerrahi müdahale. (18, 19). Linesteatoma cerrahi geçiren hastaya uygulanan teknik ne olursa olsun, temel husus post-operatif takiptir. Diffüzyon MRG ve HRCT ( Yüksek çözünürlüklü hesaplamalı tomografi) önemlidir. Tierney ve al. tarafından yapılan bir çalışma,% 43, spesifikity 42-51% olarak tespit edildi ve şu anki cholesteatoma tekrarlanan% 28'i tahmin etti. (20)Bir çalışmada, 2mm'nin HRCT'ye kadar tespit edilen 23 hastada, duyarlılık %86 idi, spesifikite %87 idi. Ayrıca, 23 hastanın 20'si orta kulakta yumuşak doku gösteren preoperatif HRCT görüntülemesi vardı. (21)Vecruysse et al. tarafından yapılan bir çalışmada, Preoperatif diffüzyon MR 45 renal delik ve 55 astarsteatoma ile 100 hastaya uygulandı. Hassasiyet %81 olarak rapor edildi.
Clonteatoma'daki canlı hastalığın riskini azaltmak için kullanılan cerrahi tekniğin ne olursa olsun, cerrah, cholesteatoma matrisi dahil olmak üzere çevreleyen alanı iyice temizlenmelidir. Bununla birlikte, yüz sinirinde çukurlar daha dikkatli davranılmalıdır. Yeni cerrahi yöntemler ulaşmak zor olan alanlarda uygulanabilir.
Sonuç Sonuç Sonuç
Sonuç olarak, kapalı tekniğin avantajlarını ve dezavantajlarını tartışmak (CWUM) ve açık tekniği (CWDM ve RM) cerrahi tekniğine karar verirken hastayla tartışın. Bazı hastalar için, işitme yardımlarını korumak ve ellerini sudan ücretsiz tutmak önemlidir. Bu, bazı hastalar için hastalığın tekrarlanmasını önlemek için daha önemli olabilir. Hasta uygunluğu (genellikle takip etmek, sigara içmek vs.) önemlidir. Bu noktada, ameliyattan önce hastaya ayrıntılı bilgi vermek ve ameliyattan sonra bir sonraki adımı anlatmak için yararlı olduğu düşünülmektedir. Hastanın sosyoekonomik durumu ve ikinci seans cerrahisi için nadir olan hastalarda tedavi seçeneği gözlenebilir.
Beyanlar
- Yazar katkıları (CRediT)
- Tüm yazarlar 14 CRediT rolünün tamamına eşit katkıda bulunmuştur (Conceptualization, Data curation, Formal analysis, Funding acquisition, Investigation, Methodology, Project administration, Resources, Software, Supervision, Validation, Visualization, Writing – original draft, Writing – review & editing).
- Fon desteği
-
Funding information was not reported in the published version of this article.
- Çıkar çatışması
- A conflict of interest statement was not reported in the published version of this article.
- Etik kurul onayı
- The present study was approved by the Ethical committee of Cukurova University, Faculty of Medicine (ID: 04/09/2015- T45-K5).
- Veri erişilebilirliği
- A data availability statement was not reported in the published version of this article.
Kaynaklar (29)
29 kaynağın 12 tanesi DOI bağlantılı.
- Bluestone CD, Klein OJ. Otitis Media In Infants And Children. Third Edition. Philadelphia, W.B Sounders Company. 2001:2-7. PubMed Google Scholar
- Akyıldız N. Kulak hastalıkları ve Mikrocerrahi, Bilimsel Tıp Kıtapları, 1998:419-451. PubMed Google Scholar
- Gerçeker M. KBB Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi, Ankara, MN medikal ve Nobel Tıp Kitapevi. 2009:69. PubMed Google Scholar
- Neudert M, Lailach S, Lasurashvili N, Kemper M, Beleites T, Zahnert T. Cholesteatoma recidivism: comparison of three different surgical techniques. Otol Neurotol. 2014; 35:1801-8. PubMed Google Scholar
- Ferlito A, Devaney KO, Rinaldo A, Milroy CM, Wenig BM, Iurato S, McCabe BF. Clinicopathological consultation. Ear cholesteatoma versus cholesterol granuloma. Ann Otol Rhinol Laryngol. 1997;106:79-85. DOI Crossref PubMed Google Scholar
- Cummings C, Fredrickson J, Harker L, Krause CJ. Otolaryngology -Head and Neck SurgerySecond Edition. Mosby-year Book, Inc. Missouri, 1993:2823-2832. PubMed Google Scholar
- Olszewska E, Wagner M, Bernal-Sprekelsen M, Ebmeyer J, Dazert S, Hildmann H, Sudhoff H. Etiopathogenesis of cholesteatoma. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2004;261:6-24. PubMed Google Scholar
- Schraff SA, Strasnick B. Pediatric cholesteatoma: a retrospective review. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2006;70:385-93. DOI Crossref PubMed Google Scholar
- Soldati D, Mudry A. Cholesteatoma in children: techniques and results. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2000;52:269-76. DOI Crossref PubMed Google Scholar
- Visvanathan V, Kubba H, Morrissey MS. Cholesteatoma surgery in children: 10-year retrospective review, J Laryngol Otol. 2012;126:450-3. DOI Crossref PubMed Google Scholar
- Prasad SC, Melia CLA, Medina M, Vincenti V, Bacciu A, Bacciu S, Pasanisi E. Long-term surgical and functional outcomes of the intact canal wall technique for middle ear cho lesteatoma in the paediatric population. ACTA otorhinolaryngologica italica 2014;34:354-361 PubMed Google Scholar
- Gaillardin L, Lescanne E, Morinière S, Cottier JP, Robier A. Residual cholesteatoma: Prevalence and location. Follow-up strategy in adults, European Annals of Otorhinolaryngology, Head and Neck Diseases. 2012;129:136-140. DOI Crossref PubMed Google Scholar
- Egeli Yücel Z, Yazıcı MF. Radikal Mastoidektomi Uygulanan Hastalarda Patolojik Değerlendirme. Türk Otolarengoloji Arşivi. 1998;36:41-44. PubMed Google Scholar
- Y, Fieflen T, Koyuncu M, Tekat A, Ünal R, Elhami R. Kolesteatoma cerrahisinde teknikler ve sonuçlarımız. Turk Arch Otolaryngol. 1998;36:77-81. PubMed Google Scholar
- Diom ES, Cisse Z, Tall A, Ndiaye M, Pegbessou E, Ndiaye IC, Diallo BK, Diouf R, Diop EM. Management of acquired cholesteatoma in children: a 15 year review in ENT service of CHNU de FANN Dakar., Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2013;77:1998-2003. DOI Crossref PubMed Google Scholar
- Deniz M, Uslu C, KoldaĢ C, Deniz B. Which technique is better for cholesteatoma surgery? B-ENT. 2015;11:109-15. PubMed Google Scholar
- Göçmen H, Kiliç R, Ozdek A, Kizilkaya Z, Safak MA, Samim E. Surgical treatment of cholesteatoma in children. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2003;67:867-72. DOI Crossref PubMed Google Scholar
- Yanagihara N. Surgical treatment of choleastaotoma problems: indications and technique. In: Sade J, editor. Cholesteatoma and mastoid surgery. 1st ed. Amsterdam: Kugler Publications. 1982:97-9. PubMed Google Scholar
- Chole RA, Brodie HA. Surgery of the mastoid and petrosa. In: Bailey BJ, editor. Head and neck surgery-otolaryngology. 2nd ed. Philadelphia: JB Lippincott. 1998:2053-72. PubMed Google Scholar
- Tierney PA, Pracy P, Blaney SP, Bowdler DA. An assessment of the value of the preoperative computed tomography scans prior to otoendoscopic „second look‟ in intact canal wall mastoid surgery. Clin Otolaryngol Allied Sci. 1999;24:274-276. DOI Crossref PubMed Google Scholar
- Dündar A. Diffusion MRI in Residual Cholesteatoma, Int Adv Otol. 2015;11:58-62. PubMed Google Scholar
- Vercruysse JP, De Foer B, Pouillon M, Somers T, Casselman J, Offeciers E. The value ofdiffusion-weighted MR imaging in the diagnosis of primary acquired and residual cholesteatoma: a surgical verifi ed study of 100 patients. Eur Radiol. 2006;16:1461-1467. DOI Crossref PubMed Google Scholar
- Nyrop M, Bonding P. Extensive cholesteatoma: long-term results of three surgical techniques. J Laryngol Otol 1997;111:521–6 DOI Crossref PubMed Google Scholar
- Darrouzet V, Duclos JY, Portmann D, Bebear JP. Preference for the closed technique in the management of cholesteatoma of the middle ear in children: a retrospective study of 215 consecutive patients treated over 10 years. Am J Otol 2000;21:474–81 PubMed Google Scholar
- Djurhuus BD, Faber CE, Skytthe A. Decreasing incidence rate for surgically treated middle ear cholesteatoma in Denmark 1977–2007. Dan Med Bull 2010;57:A4186 PubMed Google Scholar
- Rosenfeld RM, Moura RL, Bluestone CD. Predictors of residual-recurrent cholesteatoma in children. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 1992;118:384–91 DOI Crossref PubMed Google Scholar
- Roger G, Denoyelle F, Chauvin P, Schlegel-Stuhl N, Garabedian EN. Predictive risk factors of residual cholesteatoma in children: a study of 256 cases. Am J Otol 1997;18:550–8 PubMed Google Scholar
- Gristwood RE, Venables WN. Factors influencing the probability of residual cholesteatoma. Ann Otol Rhinol Laryngol 1990; 99:120–3 25 77212121 Cholesteatoma Surgery Huseyin Keskin DOI Crossref PubMed Google Scholar
- Ann Otol Rhinol Laryngol 2010;119:304–12 26 De CE, Marchese MR, Scarano E, Paludetti G. Aural acquired cholesteatoma in children: surgical findings, recurrence and functional results. Int J Pediatr Otorhinolaryngol 2006;70: 1269– PubMed Google Scholar
Tam metni okuyun
PDF'yi burada aç
PDF yükleniyor…
PDF burada görünmezse yukarıdaki indirme düğmesini kullanın.
Bu makaleye nasıl atıf yapılır
Keskin H, Guvenmez O. Cholesteatoma Surgery With Three Different Methods: A Clinical Study For Recidivism Research. Ulutas Med J. 2024;10(1):15-25. doi:10.5455/umj.20240229070431
Keskin, H., & Guvenmez, O. (2024). Cholesteatoma Surgery With Three Different Methods: A Clinical Study For Recidivism Research. The Ulutas Medical Journal, 10(1), 15–25. https://doi.org/10.5455/umj.20240229070431
Keskin, H. and Guvenmez, O. (2024) 'Cholesteatoma Surgery With Three Different Methods: A Clinical Study For Recidivism Research', The Ulutas Medical Journal, 10(1), pp. 15–25. doi: 10.5455/umj.20240229070431.




