Kısa Bildiri · Açık erişim

Maraton Koşusu ve Türkiye'deki Sağlık Hizmetlerindeki Spor Zamanlı Koşuları ve Görüşleri

Başlık, özet ve tam metin makine çevirisidir. İngilizce aslı

  • Hakan Yaman1 (sorumlu yazar)
  • Ismet Akçay2
  • Gunay Günay3
  1. Former Akdeniz University, Antalya, Turkey ROR
  2. Orthopaedic Surgeon, Atasam Private Hospital Samsun, Turkey
  3. Memorial Hospital, Cardiology Clinic, Antalya, Turkey ROR

Özet

Giriş: Türkiye'de çalışan maratonun frekans ve sayıları ezici, ancak katılımcılardaki bir belge eksik. Bu nedenle, maraton ve ilgili sağlık hizmetleri üzerinde eğlence zaman koşucularının algısını ve görüşlerini bilmek istedik. Malzemeler ve Yöntemler: Sixty-üç LTR kabul etti ve katılmak için sözlü onay verdi. Katılımcılar, LTR topluluğundan objektif olarak seçilmişti. Araştırma 22 soru içeriyor. Araştırma on LTR ile pilot edildi ve pilot anketin sonuçları son veri kümesine dahil edilmedi. Sonuçlar: Katılımcıların yaş ortalaması 37.2 idi (yaklaşık 2061); 11 (yüzde 31) kadın ve 36 (%69) erkekti; 20 (%35) tek, 36 (yüzde 56) evliydi ve% 5 (% 8) boşandı. Çalışanın nedeni aşağıdaki gibidir: sağlıklı kalmak (49;% 36), uygun tutmak (34;% 26), hastalığın risk faktörlerini azaltmak (% 25;% 19), kilo vermek için (15;% 11), ve sosyalleşmek (% 10; %8). Kırk-six72) gençlerinde spor uyguladı. Yüzde 10 (% 17) kronik bir koşul vardı ve% 6 (11) onların durumu için bir ilaç tedavisi üzerindeydi. Sonuç: Bu sporcular daha önce sedentary olduğundan ve maratonlar gibi yoğun aktivitelerden sonra kışkırtılabilir olan latent risk faktörlerine sahip olabilir.

Anahtar kelimeler

Tam metin

Tam metnin makine çevirisidir; geçerli sürüm İngilizce asıldır. İngilizce aslı

Giriş Giriş

Yetişkin, sedentary insanlar ve özellikle bir maraton çalışan sakin bir şekilde büyüyen bir alan olarak koşuşturuyor. (1)Sporların sporu ve dezenfeksiyonu, altıdan beri devam ediyor ve insanlar daha fazla mutlu ve maceranın bir parçası olmaya çalışıyor; rekabetçi bir atlet yerine. Günümüzde koşu yüksek popülerliğini yaşıyor (yani en büyük maratonların birkaçı 1976'da 25.000'den 2012'de 100.000'e yükseldi. (2, 3)Sadece ABD'de, 2009 yılında 397 maraton düzenlendi. (4).

koşmak için farklı sebeplerin yanı sıra, insanlar normal çalışanın sağlık ve hayatta kalma yararları nedeniyle katılıyor. Yoğun fiziksel aktivitenin sağlık elde ettiği inancı, son 20 yılda maratonlara 25 kat katılımını artırmıştır. Ancak katılımcılar artık genç değiller ve bunu görmezden geliyorlar. Olumsuz sağlık risklerine maruz kalıyorlar (i.e. musculo iskeletsel yaralanmalar, kalp problemleri vs.)(1, 5).

Türkiye'de çalışan maratonun frekans ve sayıları ezici, ancak katılımcılardaki bir belge eksik. Bu nedenle, Türkiye'de hedefli bir örnekle maraton ve ilgili sağlık hizmetleri üzerinde eğlence zaman koşucularının algısını ve görüşlerini bilmekle ilgileniyorduk.

Malzemeler ve Yöntemler

Farklı şehirlerde yaşayan eğlence zaman koşucuları, Mayıs- Ekim 2017'de bu çalışmaya katılmak istediler. Sixty- three LTR kabul etti ve katılmak için sözlü onay verdi. Katılımcılar, LTR topluluğundan objektif olarak seçilmişti, çünkü Türkiye’de çeşitli LTR’yi temsil etmesi bekleniyordu. Araştırma 22 soru (19 kapalı ve üç açık uçlu) içeriyordu ve 3 parçaya bölündü. İlk bölüm, demografik konularda sorular içeriyordu. İkinci bölüm, koşu deneyimi hakkında sorular içeriyordu ve sonunda 33. Kısm, kişisel düşünceleri ve sağlık bakımı sorunları hakkında sorular sordu.

Araştırma on LTR ile pilot edildi ve pilot anketin sonuçları son veri kümesine dahil edilmedi. Veriler tanımlayıcı istatistiklerle analiz edildi. Değer seviyesi alfa=0.05 olarak belirlendi.

Sonuçlar Sonuçlar Sonuçlar Sonuçlar

Sixty- three LTR bu çalışmaya katıldı. Yaşları 37.2 (SD=11.62;range 2061); 11 (yüzde 31) kadın ve 36 (%69) erkekti; 20 (32) bekardı, 36 (%56) evliydi ve% 5 (8) boşanmış / b Altmış (% 29) kamu sektöründe, 31 (%5) özel sektörde ve% 9 (% 16) öğrencilerdi. Kırk yedi (yüzde 81) daha önce bir maratona katıldı. Çalışanın nedeni aşağıdaki gibidir: sağlıklı kalmak (49;% 36), uygun tutmak (34; %26), hastalığın risk faktörlerini azaltmak (% 25;% 19), kilo vermek için (% 15;11) ve sosyalleşmek (%8). Kırk-six72) gençlerinde spor uyguladı. Yüzde 10 (% 17) kronik bir koşul ve altı (% 11) onların durumu için bir ilaç tedavisi üzerindeydi. Otuz iki (55%) bir maratona katılmadan önce tıbbi bir muayene vardı ve 25 (%39) spor aktiviteleri sırasında periyodik tıp sınavları vardı. LTRs, yıllık periyodik fiziksel sınav sıklığının en az iki kez olması gerektiğini düşünüyor (mean=2.8; SD: 2.67; min-max: 1-12). LTRs, çalışan sağlık hizmetlerinden memnundu (median: 2; min-max:1-5) (1: çok memnun, 5: hiç memnun değil). Ayrıca doktorlarından (median: 2; min-max: 1-5) (1: çok memnun, 5: hiç memnun değil). LTR'ler haftada altı saat (min-max: 1-20 saat) eğitim alıyordu. Sixteen (29%) maratona hazırlanmak için bir eğitmen vardı ve eğitim hizmetlerinden memnun kaldılar (median: 2, min-max: 1-5) (1: çok memnun, 5: hepsinden memnun değil).

Sekiz (%) ayrıca bir beslenme uzmanından danışmanlık aldı ve aldıkları beslenme hizmetlerinden çok memnundu (median:1; min-max:1-5) (1: çok memnun, 5: hiç memnun değil). Sekizinci (%2) LTR daha önce veya maraton sırasında bir spor yaralanması geçirdi. Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı için tercihleri Tablo 1. Çalışan bir yaralanmadan muzdarip ve tıbbi dikkat çeken LTR'ler sağlık hizmetlerinden memnundu (median:2.5, min-max: 1-5) (1: çok memnun, 5: hiç memnun değil). Ayrıca doktorlarından (median: 2; min-max: 1-5) (1: çok memnun, 5: hiç memnun değil).

Table 1. Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı için tercih
Tablo 1: Bir sağlık hizmeti sağlayıcı için tercih

Tartışma Tartışma Tartışma

Çalışmamızın bulguları, katılımcıların ve çoğunun orta yaşlarında, erkek, evli, özel sektör çalışan, çoğu daha önce bir maratona katıldıklarını ortaya koydu. Sonuçlarımız Yunanistan'dan gelen bulgularla karşılaştırılabilir, katılımcıların çoğunlukla 30 yıldan fazla, yüksek eğitimli ve özel sektörde yoğun olarak çalışıyorlardı. Motivasyonları fiziksel ve zihinsel faydalarla ilgiliydi (6)Bir üçüncüsü çalışmamızda kişisel bir antrenöre sahipti, çoğu kendi antrenörleri olarak hizmet ettikleri bir çalışma ile karşılaştırılabilir. (4)Neredeyse tüm sporla ilgili kardiyak ölümleri 35'ten fazla insanda meydana gelir. koşucuların yaşının artması, katılımcıların bu olayların riskini artıracaktır. Katılımcıların çoğu maratonlara, yarıştan önce tavsiye ve onayı almak için bir doktora danışacağına inanılıyor. (1)Çalışmamızda, maratona katılmadan önce sadece yarısı tıbbi bir muayene vardı, bazı spor aktiviteleri sırasında periyodik tıbbi sınavlar vardı, yıllık dönemsel fiziksel sınav sıklığının en az iki kez olması gerektiğini düşünüyor.

koşucularda ön-katılım için ihtiyaçlarla ilgili tutumlar bile bir şansa bırakılmalıdır ve sistematik bir şekilde kurulmalıdır. (5). Çünkü katılımcıların bazıları ccult koroner arter hastalığına sahip olabilir ve bir sedentary yaşam tarzından rekabetçi bir birine geçiş yapabilir. (7)Araştırmamızda, çoğu sporcu daha önce bir maratona katıldı ve sağlıklı kalmak için, uygun tutmak ve hastalığın risk faktörlerini en aza indirmek için koştu. Çoğu gençlerinde spor uyguladı. Ancak bir azınlık bile kronik bir duruma sahipti ve eğitim veya rekabet sırasında akut olaylara karşı savunmasız olabilecek bir ilaç tedavisi üzerindeydi. Novice ve profesyonel olmayan sporcuların belirtileri genellikle küçük sorunlar olarak yanlış yorumlanabilir, bu da endorphin ile ilgili olabilir. Ancak hafif bir göğüs ağrısı bile, palpAT, baş ağrısı, bulantı ciddi bir kardiyovasküler olayın ayrıntılı bir şekilde tespit edilmesi için bir neden olarak düşünülmelidir. (1). Profesyonel ve amatör sporcuların eğitim modeli de göz ardı edilmemelidir. Profesyonel sporcular gençlerinden bu yana yoğun egzersize alışkın ve uzun ve strendik bir organizmaya sahipken; eğitim formlarında profesyonel rehberlik, koşul, beslenme ve sporla ilgili yaralanma önleme önleme önleme önlemlerine sahiptir. (8); amatör sporcular, yaşlanmanın dejeneratif süreci çoktan başladı (örneğin, atherosclerosis ve ilgili hastalık). Çok yüksek intenitelerde tren yapabilirler (9)Kötü yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirmez ve özel yaşamlarını ihmal etmeyin. Ne yazık ki, küçük bir grup bir antrenöre veya daha iyi bir sağlık bakımına erişime sahiptir ve özellikle seçkin sporcular için özelleştirilmiş sporcular için tasarlanmış kör bir eğitim yöntemleri altındadır. (1).

Görüşlerimiz haftada altı saat eğitim alıyordu ( haftada 1-20 saat), bazıları maratona hazırlanmak için bir antrenöre sahipti, bir azınlık daha önce veya maraton sırasında, çoğu doktorla ilgili sağlık hizmetlerinden yararlandı ve sağlık hizmetleriyle ilgili hizmetlerden yararlandı.

Sonuç Sonuç Sonuç

Çalışmamızın bulguları, katılımcıların ve çoğunun orta yaşlarında, erkek, evli, özel sektör katılımcıları istihdam ettiğini ortaya koydu. Koşu için ana motivasyonları sağlık odaklıydı. Sadece yarısı bir maratona katılmadan önce tıbbi bir muayene vardı, bazı spor aktiviteleri sırasında periyodik tıbbi sınavlar vardı ve yıllık dönemsel fiziksel sınav sıklığının en az iki kez olması gerektiğini düşündü. Sağlık hizmetlerine karşı olumlu bir tutum bile vardı, sağlıkta iyileşme için bazı alan gerekli olabilir. Bu sporcular çoğunlukla sedentary olduğundan ve maratonlar gibi yoğun aktivitelerden sonra kışkırtılabilir olan latent risk faktörlerine sahip olabilir, bu sporcular için titiz bir taramanın sağlanması gerekir.

Beyanlar

Yazar katkıları (CRediT)
Tüm yazarlar 14 CRediT rolünün tamamına eşit katkıda bulunmuştur (Conceptualization, Data curation, Formal analysis, Funding acquisition, Investigation, Methodology, Project administration, Resources, Software, Supervision, Validation, Visualization, Writing – original draft, Writing – review & editing).
Fon desteği

Funding information was not reported in the published version of this article.

Çıkar çatışması
The authors declare that they have no conflict of interest in the current study.
Etik kurul onayı
Ethics approval details were not reported in the published version of this article.
Veri erişilebilirliği
A data availability statement was not reported in the published version of this article.

Kaynaklar (9)

9 kaynağın 7 tanesi DOI bağlantılı.

  1. Burkule N. Marathon running for amateurs: Benefits and risks. J Clin Prev Cardiol 2016;5:113-24. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  2. Van Dyck D, Cardon G, de Bourdeaudhuij I, de Ridder L, Willem A. Who Participates in Running Events? Socio-Demographic Characteristics, Psychosocial Factors and Barriers as Correlates of Non -Participation - A Pilot Study in Belgium. Int J Environ Res Public Health. 2017 Nov; 14(11): 1315. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  3. Borgers J, Thibaut E, Vandermeerschen H, Vanreusel B, Vos S, Scheerder J. Sports participation styles revisited: A time-trend study in Belgium from the 1970s to the 2000s. Int. Rev. Sociol. Sport 2015, 50, 45– 63. PubMed Google Scholar
  4. O'Neal EK, Wingo JE, Richardson MT, Leeper JD, Neggers YH, Bishop PA. Half-marathon and full-marathon runners' hydration practices and perceptions. J Athl Train. 2011 Nov-Dec;46(6):581-91. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  5. Yaman H, Akçay İ, Günay G. Sudden Cardiac Death in Athletes: Tips for Prevention. Cyprus J Med Sci 2017;2:67-71. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  6. Petridis L, Batrakoulis A. The running movement in Greece: Investigating the profile of the modern marathon runners. Hellenic Journal of Sport & Recreation Management 2013; 10(2),43– 54. PubMed Google Scholar
  7. Chugh SS, Weiss JB. Sudden cardiac death in the older athlete. J Am Coll Cardiol 2015;65:493‑ 502. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  8. O’Keefe JH, Franklin B, Lavie CJ. Exercising for health and longevity vs peak performance: Different regimens for different goals. Mayo Clin Proc 2014;89:1171‑ 5. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  9. Burtscher M, Pesta D. Absolute or relative jogging pace: What makes the difference? J Am Coll Cardiol 2015;65: 2671‑2. DOI Crossref PubMed Google Scholar

Tam metni okuyun

PDF'yi burada aç

PDF yükleniyor…

PDF burada görünmezse yukarıdaki indirme düğmesini kullanın.

Bu makaleye nasıl atıf yapılır

Yaman H, Akçay I, Günay G. The Perception and Views of Leisure-Time Runners on Marathon Running and Related Health Services in Turkey. Ulutas Med J. 2018;4(3):168-171. doi:10.5455/umj.20180531103341

Yaman, H., Akçay, I., & Günay, G. (2018). The Perception and Views of Leisure-Time Runners on Marathon Running and Related Health Services in Turkey. The Ulutas Medical Journal, 4(3), 168–171. https://doi.org/10.5455/umj.20180531103341

Yaman, H., Akçay, I. and Günay, G. (2018) 'The Perception and Views of Leisure-Time Runners on Marathon Running and Related Health Services in Turkey', The Ulutas Medical Journal, 4(3), pp. 168–171. doi: 10.5455/umj.20180531103341.

Bu makaleyi sitenize ekleyin

Bu kodu sayfanıza yapıştırın. Kart başlığı, yazarları ve DOI'yi gösterir ve makaleye bağlantı verir.

Uyumsuzluk bildir
Makale gönder İletişim