Araştırma Makalesi · Açık erişim

Cerrahi Prosedürler arasında karşılaştırma, İlk Yılında Gerçekleştirilmiş ve Tertiary Hastanesinde Önceki Yıl: Bir Retrospective Analysis

Başlık, özet ve tam metin makine çevirisidir. İngilizce aslı

  • Haci Yusuf Gunes1 (sorumlu yazar)
  • Mazlum Aslan1
  • Cemal Kacar1
  • Siddik Keskin2
  1. Department of Anesthesiology and Reanimation, Van Yüzüncü Yıl University, Faculty of Medicine, Tuşba, Van, Türkiye ROR
  2. Department of Biostatistics, Van Yüzüncü Yıl University, Faculty of Medicine, Tuşba, Van, Türkiye ROR

Özet

Arka plan: AutoCAD-19'in hızlı yayılması, dünya çapında rutin sağlıklarını kesintiye uğrattı, yaygın korku ve kaygıyla sonuçlandı.Tavsiyeler, salgın yanıt için risk en aza indirmek veya ertelemek için seçmeli cerrahi iptal edildi.Bu retrospektif analiz, hastanemizde ameliyathane hizmetleri üzerinde ve bu dönemde yönetilen cerrahi vakaların spektrumunu tanımlamak için bu retrospektif analizin etkisini değerlendirmektedir.Yöntemler: Veriler, 1 Mart 2019 ve 20 Ocak 2021 tarihleri arasında anestezi altında cerrahi prosedürlere uygulanan 22-25 hastadan toplandı.Hastalar ameliyatlarının yapıldığı dönemden itibaren iki gruba ayrılmıştır.Mart 1, 2019 ve 29 Şubat 2020 arasında ameliyat geçiren hastalar Grup I olarak kategorize edildi, ancak Mart 1, 2020 ve 20 Ocak 2021 tarihleri arasında ameliyat edilenler Grup II olarak kategorize edildi.Demografik veriler, comorbidities, cerrahi kliniklerde yapılan aylık ameliyat hacmi ve kullanılan anestezi teknikleri karşılaştırıldı.Sonuçlar: salgın sırasında, tüm cerrahi dallarda ameliyatların sayısı, özellikle kulak-nose-throat (73.5%), kardiyovasküler cerrahi (yüzde 59,5) ve plastik ve rekonstrüktif cerrahi (57.1) azaldı.Bazı cerrahi prosedürlerin sayısı, kemik kırık onarımı (p=0.248), onkolojik cerrahi (p=0.210), urolithiasis (p=0.245), kritik ophthalmolojik cerrahiler (p=0.575) ve çocuk cerrahileri (p=0.415) önemli değildi.Sonuç: İlk yıl boyunca, triage protokollerine ve erteleme önerilerine bağlı olarak, cesarean teslimat ve appendectomies hariç, yapılan ameliyatların sayısında önemli bir azalmaya yol açtı.Türk sağlıklarında doktorlar için uygulanan performans tabanlı ödeme sistemi, ertelemeden kaynaklanan artan seçmeli vaka yükü ile birlikte, Amman-19 salgın sırasında özel seçmeli cerrahilerin etkili performansına yol açtı.

Anahtar kelimeler

Tam metin

Tam metnin makine çevirisidir; yayımlanmış asıl sürüm İngilizce metindir. İngilizce aslı

Giriş Giriş

İlk olarak 1 Aralık 2019'da, Çin'de tespit edildi, Amman-19 (Coronavirus hastalığı) 11 Mart 2020'de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından bir salgın ilan edildi. Türkiye'de koronavirüs hastalığının ilk onaylanmış vakası 11 Mart 2020'de resmen rapor edildi. (1). Bu, son derece bulaşıcı bir enfeksiyon, sağlık çalışanları için risk oluşturur (2)Dahası, küresel olarak korku ve kaygıyı azaltmak için rutin sağlık hizmetlerinin teslimatında yaygın kesintilere neden oldu. (3)Enfeksiyon hastalarında cerrahi stres, özellikle de salgınların inkübasyon döneminde, hastalığın şiddetini abartabilir. (4, 5)Bu, hastanın bağışıklık fonksiyonu, akut bağışıklık disfonksiyonunu ve erken sistemik enflamatuar yanıt tepkisini tetikleyebilir. (4). Seçmeli cerrahinin, Amman-19'a maruz kalmak için iptal edilmesi veya ertelenmesi tavsiye edildi, hastalar ve tıbbi kaynakların kullanımını optimize etti. (6)Bu, benzeri görülmemiş bir durumdu. Sonuç olarak, Amman-19 pandemi sorunları tanıttı, karar verme kararı aldı (7)Bir bölgesel düzeyde ameliyathane hizmetleri üzerindeki etkisini değerlendirmek, gelecekteki benzer acil durumlarda kaynak tahsisi ve planlama için değerli bilgiler sağlayabilir. (8). Bu retrospektif analiz, salgınların işletme hizmetleri üzerindeki etkisini incelemek ve aldığımız cerrahi vakaların spektrumunu tanımlamak amaçlanmıştır.

Malzemeler ve Yöntemler

Etik Açıklama

Bu çalışma Helsinki Deklarasyonunda belirtilen etik ilkelere uygun olarak yapıldı. Bu retrospektif çalışma, tertiary sağlık hizmetleri veren bir hastanede yapıldı. Etik onay, 18 Kasım 2022 (Approval Number: 2022/11-21). Hasta gizliliği ve veri güvenliği çalışma döneminde muhafaza edildi.

Inclusion ve Exclusion Kriterleri

Yeterlik kriterleri aşağıdaki gibidir: 0-100 yıl arasında yaş, 1 Mart 2019 - 20 Ocak 2021 arasında hastaneleşme, anestezi altında cerrahi bir prosedür geçirdi ve tam kayıtları geçirdi. Yerel anestezi altında yatan hastalar (örneğin, basit cilt kıtlığı, dillendirme ve tedavi, ya da amniocentesis), eksik verilerle (ya da seks, Amerikan Anesezistler Derneği, comorbidity statüsü veya anestezi tekniği) dışında bırakıldılar.

Hastalar ameliyatlarının yapıldığı zaman çerçevesine dayanan iki gruba sınıflandırılmışlardı. Mart 1, 2019 ve 29 Şubat 2020 tarihleri arasında ameliyat geçiren hastalar Grup I (pre-Berlin-19) olarak kategorize edildi, ancak Mart 1, 2020 ve 20 Ocak 2021 tarihleri arasında ameliyat edilenler Grup II olarak kategorize edildi. Bu grupların değişkenleri iki dönemde karşılaştırıldı. 1 Mart 2019 ve 20 Ocak 2021 arasında hastanemizde yapılan vakalarda veriler hastane veritabanından alındı. Eklem kriterlerini karşılayan 22-25 hastadan gelen veriler analiz edildi.

Yaş,seks, yükseklik, ağırlık, Amerikan Anesthesiologlar Fiziksel Durum (PS) puanları, cerrahi klinikler, tür cerrahi, anestezi türü, koorbidities ve vakaların acil veya seçmeli olarak sınıflandırıldığını içerir.

İlk sonuç, önceki yıl ile kıyaslandığı ilk yıl boyunca cerrahi vaka sayısındaki değişikliklerdi. İkincil sonuçlar, her iki grupta cerrahi klinikler tarafından yapılan aylık ameliyat prosedürlerini ve salgınların ulusal kısıtlamalar döneminde acil ve seçmeli vaka sayısını içeriyordu. Her iki grupta klinikler tarafından yapılan cerrahi prosedürler sayısı aylık olarak değerlendirildi ve karşılaştırıldı.

İstatistiksel Analiz

Descriptive statistic medyan olarak sunuldu, yani sürekli değişkenler için standart sapma ve kategorical değişkenler için sayılıyor. Öğrencinin t-testi, erken değişkenler için pre-COVID ve ilk yıllık PAC-19 salgın gruplarının araçlarını karşılaştırmak için kullanılmıştır. Z-test veya Fisher’in tam testi, gruplar arasındaki oranları karşılaştırmak için kullanılmıştır. İstatistiksel önem seviyesi %5 olarak belirlendi ve tüm analizler SPSS yazılımı (vers 21).

Sonuçlar Sonuçlar Sonuçlar Sonuçlar

22-25 hastadan gelen veriler 1 Mart 2019 ve 20 Ocak 2021 [Figure 1] arasında analiz edildi. Hastaların yaş ortalaması gruptaki I ve 37.3 yıl idi. Her iki grupta hastaların çoğunluğu kadındı (p=0.840), Grup I ve Grup II'de% 55.5%. Comorbidities Grup I ve Grup II'de % 46.9 oranında gözlemlendi (p=0.653). En yaygın yoldaşlar diyabet mellitus, kronik obive pulmoner hastalık (COPD), tiroid hastalığı, kardiyovasküler hastalık, sigara içme ve obezite [Figure 2] idi. Grupların ASA PS puanları (p=0.021), kullanılan anestezi teknikleri (p=0.001) ve gözlemlenen değişiklikler Tablo 1. Genel anestezi her iki grupta tercih edilen teknikti ve önceki yıldan daha fazla salgın sırasında kullanılmıştır (p=0.001). Amman-19 öncesi aylık cerrahi prosedürlerin sayısı 1224 idi. Limit önlemleri ve erteleme önerilerinden sonra, aylık cerrahi vaka sayısı 71,8 azaldı ve Nisan 2020'de minimum seviyeye ulaştı (n:345). Tüm cerrahi kliniklerdeki vakaların sayısındaki hızlı bir artış Mayıs 2020'den beri gözlemlenmiştir [Figure 3]. salgınların ilk yılında yapılan cerrahi klinikler jinekoloji ve obstetriks, genel cerrahi, ortopedikler ve travmatoloji, ophthalmology ve urology [Figure 4] idi. Önceki yıl ile karşılaştırıldığında, ameliyat sayısındaki azalma tüm cerrahi klinikler, özellikle kulak, burun ve boğaz (ENT) (73.5%) [Figure 6; Tamamlayıcı Şekiller 9-12], kardiyovasküler cerrahi (yüzde 59,5) ve plastik ve rekonstrüktif cerrahi (% 57.1) arasında gözlemlendi. Kemik kırıkları (p=0.248), ortopedi/traumatoloji prosedürleri (p=0.271), onkolojik cerrahiler (p=0.210), urolithiasis tedavileri (p=0.245), ophthalmolojik cerrahiler (p=0.575), kollektrektomi (p=0.8, pediatrik cerrahiler (p=0.415) ve thorak cerrahiler (p=0.439) önemli değildi.

Şekil 6
Figure 6.
Şekil 1: Consort-2010-flow-diagram
Figure 1. Consort-2010-flow-diagram
Table 1. Yaş, cinsiyet, Amerikan Anesthesiologists fiziksel durumu, yoldaşlık durumu ve anestezi
Tablo 1: Yaş, cinsiyet, Amerikan Anesthesiologlar fiziksel statü, comorbidity statüsü ve anesteziTablo 1: Yaş, cinsiyet, Amerikan Anesthesiologlar fiziksel statü, comorbidity statüsü ve anestezi

Jinekoloji ve obstetriks klinikleri sersarean Bölüm (C/S) ve Hysterektomi idi. Gynecology ve obstetriks klinikleri tarafından yapılan tüm prosedürlerde önemli bir azalma olmasına rağmen, C/S prosedürlerinde bir artış görüldü ( n:1,377 to n:1,492) (p=0.001) [Figure 5; Suppl. Şekiller 5–8] önceki yıla kıyasla.

Şekil 5
Figure 5.
Şekil 2: En yaygın yoldaşlar
Figure 2. En yaygın yoldaşlar

Önceki yıl ile karşılaştırıldığında, genel cerrahi prosedürlerde bir azalma, salgınların ilk yılı (p<0.05), onkolojik cerrahilerin istisnası (p=0.210) ve kol gazektomi (p=0.888) sırasında gözlemlendi. Appendektomi vakaları arttı (p=0.001) [Table 2; Şekil 6; Suppl. Şekils 9-12].

ortopedik ve travmatoloji önceki yıl ile karşılaştırıldı, fark önemli değildi (p=0.271). Kemik kırık onarımı, üst ekstremite keskin penetating yaralanmalar, gelişimsel hip dislokasyon ve arthrooskopik ameliyatlar her iki dönemde de değişmedi [Figure 6; Tamamlayıcı Şekiller 9-12].

Tüm urolojik cerrahilerde (p<0.05), urolithiasis prosedürleri dışında (p=0.245), önceki yılla kıyasla [Figure 6; Tamamlayıcı Şekiller 9-12). Tüm plastik ve rekonstrüktif cerrahi operasyonlarında önemli bir azalma gözlemlendi, özellikle en sık hinoplasti prosedürlerinde (p=0.001), pre-COVID-19 dönemi ile karşılaştırıldı (p<0.05) [Figure 6; Tamamlayıcı Şekiller 9-12; Masa 2]. Vitreo-retinal cerrahi, katarakt cerrahisi, intra-küler enjeksiyonlar ve göz-globe perforasyon/canlı yaralanma onarımları ophthalmology kliniği tarafından yapılan ilk dört cerrahi olarak kaydedildi. İlk yıl boyunca hastalık (p=0.001) tarafından yapılan tüm ophthalmolojik ameliyatlarda önemli bir azalma gözlemlendi [Figure 6; Tamamlayıcı Şekiller 9-12].

Şekil 3: Aylık cerrahi prosedürler 1 Mart 2019 ve 20 Ocak 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
Figure 3. Aylık cerrahi prosedürler 1 Mart 2019 ve 20 Ocak 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
Şekil 4: En cerrahi prosedürleri yerine getiren cerrahi klinikler,
Figure 4. En cerrahi prosedürleri yerine getiren cerrahi klinikler, sırasıyla

Tartışma Tartışma Tartışma

Bu çalışma Van eyaletinde, doğu Anadolu'da bir tertiary sağlık hastanesinde yapıldı ve bu da ağırlıklı olarak kırsal bir nüfusla karakterize edildi. Bulgularımıza göre, PAC- 19, tüm cerrahi kliniklerde yapılan cerrahi prosedürlerin sayısını önemli ölçüde etkiledi, cesarean teslimat (C/S) teslimatları ve uygulama uçları hariç. İlk yıl boyunca, bir artış, cesarean teslimat (C/S) ve appendektomi prosedürlerinde gözlemlendi. Ulusal kısıtlamalarla ilgili salgın uygulamasının ilanı ve seçmeli cerrahiyi erteleme önerileri tüm cerrahi kliniklerde yapılan işlemlerin sayısında azalmaya katkıda bulundu. Ancak, onkolojik ameliyatlarda önemsiz bir azalma kaydedildi, kemik kırık onarımları, urolithiasis prosedürleri ve kritik ophthalmolojik cerrahi.

pandemiyi etkin bir şekilde mücadele etmek için, en çok ihtiyaç duydukları bölgelere mevcut kaynakların tahsis edilmesi önemlidir. Eşit derecede önemlidir, yüksek öncelikliliğe, non-COVID-19 ilgili koşullara önem verme yeteneğidir. (9)Sonuç olarak, seçmeli cerrahi prosedürler birçok ülkede ertelendi ve günlük ameliyatların sayısını azaltmak için çabalar yapıldı. (7)17 Mart 2020'de Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan bir gecede, seçmeli cerrahinin mümkün olan her zaman daha uygun bir tarihte ertelenmesi gerektiği vurgulandı. Bu önlemin amacı, hastanelerde hasta yoğunluğunu en aza indirmek, sağlık bakımı işçilerinin iş yükünü azaltmak ve AutoCAD-19 arası maruz kalmalarıydı. (10)Bununla birlikte, seçmeli cerrahinin ertelemesi, gelecekte daha karmaşık müdahalelere ihtiyaç duyan potansiyelin de dahil olmak üzere çeşitli endişeler yükseltti ve uzun süreli hastane, morbidite arttı. (11, 12).

salgın devam ettirilmiş olsa da, kılavuzlar güvenli bir şekilde ertelenebilecek cerrahi prosedürleri tanımlamak için kurulmuştur ve bu da bunu ertelememelidir. (9)Bununla birlikte, salgın sırasında son derece değişken hastane yükü verildiğinde, triage kriterlerinin sürekli değişen durum yüküne adapte edilmesi tavsiye edilirken, cerrahi planlamada yerel kaynakların sınırlamaları göz önünde bulundurulur. (13)Mart 2019 ve 20 Ocak 2021 arasında yapılan aylık toplam cerrahi prosedürlerin analizi, Şubat 2020'de bir düşüş ortaya çıktı. 17 Mart 2020 Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan daireselden sonra, cerrahi prosedürlerdeki düşüş oranı arttı. En yüksek sayıda prosedürü gerçekleştiren cerrahi klinikler jinekoloji ve obstetriks, genel cerrahi, ortopedler ve travmatoloji, uroloji, ophthalmoloji ve çocuk cerrahisi idi. En sık sık yapılan acil ameliyat, sersarean teslimat, kemik kırık onarımı, cholecystektomi, onkolojik cerrahiler, urolithiasis prosedürleri ve dünya perforasyon/canalüler yaralanma onarımıydı. Bu çalışmanın bulguları, ilk yıl boyunca, hastanemizde cerrahi prosedürlerin triageinin etkili bir şekilde uygulandığını göstermektedir. Ülkeye ve salgın aşamasına bağlı olarak, cerrahi prosedürlerde eğilimler ve vaka hacimleri farklı oranlarda etkilenmiştir. (6, 14)Bununla birlikte, salgın sırasındaki vaka yükü dengesizdi, yıl boyunca istenmeyen bir eğilim gösterdi. Gelişen ertelen prosedürlerin hacmi, azalan doktorlarla birlikte, zorlu bir ikilemde cerrahlar yerleştirdi. Normalleşme takvimi 4 Mayıs 2020 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Başkanı tarafından açıklandı. (15) Daha sonra, Türk Anesthesiology ve Reanimasyon Derneği 21 Mayıs 2020'de normalleşme döneminde seçmeli ameliyatların yeniden başlaması için öneriler yayınladı. Tavsiyelerin ardından, yapılan seçmeli prosedürler sayısına önemli bir artış gözlemlendi (16)Bu nedenlerden dolayı, hinoplasti, tiroid cerrahisi, hisnia onarımı, kol gazektomi ve sleeve gibi seçmeli cerrahi prosedürler de yapıldı. Bununla birlikte, Türk sağlık sistemindeki doktorlar için performans tabanlı ek ödeme sisteminin, ISS-19 salgın sırasında seçmeli cerrahiyi sürdürmede rol oynadığına inanıyoruz.

Aday çalışmalar, ilk salgın dalgası sırasında, C/S'nin en sık alıntılanan göstergesidir. (17, 18)Bununla birlikte, diğer çalışmalar ilk dalga boyunca C/S oranlarında ön-COVID-19 döneminde önemli bir azalma kaydetti. (19). salgınların ilk yılında, cesarean teslimat (C/S) hastanemizde en sık uygulanan cerrahi prosedür oldu. C/S için önde gelen gösterge, daha önce literatürde bildirilen bulgularla tutarlı olan önceki C/S tarihiydi. Önceki yıla kıyasla, C/S prosedürlerinin sayısı önemli ölçüde arttı. Amman-19 salgın sırasında bölge hastanelerinde ameliyat yapabilmek için kullanılabilirlik hastanemizde artan bir hasta yüküne neden oldu, tertiary sağlık hizmeti tesisi. Bunun C/S prosedürlerinde gözlemlenen artışlara önemli katkıda bulunan bir faktör olduğuna inanıyoruz.

Amman-19 pandemik, dünya çapında bir konsensüsü tarafından yönlendirilen anestezi tekniği tercihlerinde küresel bir değişim başlattı. Bu dönemde, bölgesel anestezi her zaman mümkün olduğunda önceliklendi, özellikle de acil ameliyat için, cesarean bölümler (C/S) gibi, daha az aerosol üretimi nedeniyle azaltıldı. (20)Bu çalışmada, genel anestezi daha önce ve ilk yıl boyunca hastanemizde en yaygın kullanılan teknikti. Bununla birlikte, bölgesel anestezinin kullanımı, önceki yıla kıyasla (19.2) önemli ölçüde arttı. Bu artışın, sersarean bölüm teslimatlarının ve seçmeli ameliyatların yükselen oranlarına atılabileceğini düşünüyoruz – onunnia onarımları, arthrooskopik prosedürler, prostat ve varicocelectomies – azaltımlar sırasında gerçekleştirildi, bu da bölgesel anestezinin daha büyük kullanımına izin verdi.

Yüksek öncelikli akut ameliyatların ertelemesinden bu yana – açıkçası onkolojik ve son derece semptomatik vakalar – salgın cerrahiler sırasında tavsiye edilmez, sersarean bölümler, kemik kırık onarımları, urolithiasis tedavileri, üst ekstremite keskin yaralanmalar için müdahaleler, salgınların ilk dalgası sırasında gecikmeden yapılmamıştır. Onkolojik cerrahi üzerindeki salgınların etkisi en az, bu prosedürler genel cerrahi kliniği tarafından son derece önceliklendirilmiş ve sıklıkla gerçekleştirilmiştir. Cholecystektomi, anorectal cerrahi, appendektomi, tiroidektomi ve hisnia onarımı en yaygın altı cerrahi arasında sıralanmıştır. Böyle bir ihtiyaç olmadığı gibi, hastanemizdeki işletim odaları yeni yoğun bakım ünitesine dönüştürülmedi. Bununla birlikte, aktif işletim odalarının sayısı ayarlandı - ne azaltıldı veya arttı - geçerli koşullara göre. Sonuç olarak, işletim oda hizmetlerine bir kesinti yoktu. Surplus sağlık personeli, Amman-19 yoğun bakım ve acil durum gibi diğer bölgelere yeniden yerleştirildi. Ameliyat için, ameliyat öncesi değerlendirme sırasında AutoCAD-19 taraması yapılır. Acil cerrahi prosedürleri gerektiren hastalar için, eğer bir AutoCAD-19 tanısı gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) swab testi ile doğrulanamazsa, onlar da Mozart-19 pozitif olarak yönetilmelidir. RT-PCR'nin yanlış cevabının yaklaşık% 30 olduğu göz önüne alındığında, cerrahi müdahale için potansiyel olarak planlanan tüm hastaların rutin olarak değerlendirilmesi önerilir. Şüpheli veya doğrulanmış vakalar için cerrahi prosedürler, akut-19 hastalar için belirlenmiş ameliyat odalarında yapıldı. (21)Her iki hastanın ve sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak için, her vakayı bireysel olarak değerlendirmek ve en uygun cerrahi ve anestezi tekniklerini seçmek önerilir. (22) . salgınların ilk yılında, ameliyat odamıza sunulan tüm cerrahi vakalar, akut-19 şüphelenmeksizin hastalarda preoperatif olarak değerlendirildi. Şüpheli veya doğrulanmış olan hastalar için, sadece Seviye III kişisel koruyucu ekipmanı da dahil olmak üzere gerekli koruyucu önlemleri uygulamakla görevlendirildi. Ameliyat için planlanan 1140 yaşındaki hastalardan oluşan en yaygın komplikasyonlar hipertansiyon, diyabet mellitus ve koroner arter hastalığı hastalığı içerir. (23). salgınların ilk aşamalarında, seçmeli cerrahi uygulanan hastaların% 50'si comorbidities vardı. Bu hastalar arasında en yaygın dört durum hipertansiyon, malignancy, DM ve kardiyovasküler hastalıklardı. (5)Sonuç olarak, Amerikan Anesthesiologlar Derneği (ASA) Genetik Durum puanı, akut-19 salgın sırasında cerrahi prosedürlere maruz kalan hastaların puanları daha yüksekti. (24).Hastalık oranları, hastanemizdeki cerrahi prosedürlere başvuran hastalar arasında kanser öncesi ve ilk yıl boyunca benzerdi. En yaygın yoldaşlar kardiyovasküler hastalık, kronik obive pulmoner hastalık, diyabet mellitus, tiroid hastalığı ve obezite idi. Bulgularımız literatürde bildirilenlerle tutarlıdır. salgından önce, hastanemizdeki cerrahi prosedürlere maruz kalan ASA fiziksel durum puanları, vakaların% 91,3'ünde sınıf I veya II olarak sınıflandırıldı. İlk yıl boyunca, yüksek ASA PS puanları (class II, III ve IV) cerrahi hastalarda gözlemlendi.

Table 2. Amman-19'ın Bazı Özel Cerrahisinde Etkisi
Tablo 2: Bazı Özel Cerrahide Rutinin Etkisi

Sonuç Sonuç Sonuç

İlk yıl boyunca, C/S ve appendectomies istisnası ile yapılan ameliyatların sayısında azalmaya neden olan triage protokollerine ve erteleme önerilerine bağlı olarak. Türk sağlık sisteminde hekimler için uygulanan performans tabanlı ödeme sistemi, ertelemeden kaynaklanan artan seçmeli vaka yükü ile birlikte, salgın sırasında özel seçmeli cerrahilerin etkili performansına yol açtı. Ancak, bu, salgınlar gibi olağandışı durumlarda avantaj veya dezavantaj mıdır? Bu yaklaşımların en çok ihtiyaç duydukları sağlık kaynaklarını etkin bir şekilde kullanmak için avantajlı olup olmadığını araştırmak için gerekli olduğuna inanıyoruz. Bu sonuçlar, benzer olağanüstü durumlarla karşılaşıldığında sağlık kaynaklarının etkili ve uygun kullanımı için rehberlik sağlayacaktır.

Beyanlar

Yazar katkıları (CRediT)
Tüm yazarlar 14 CRediT rolünün tamamına eşit katkıda bulunmuştur (Conceptualization, Data curation, Formal analysis, Funding acquisition, Investigation, Methodology, Project administration, Resources, Software, Supervision, Validation, Visualization, Writing – original draft, Writing – review & editing).
Fon desteği

None of the authors received any financial support that could be considered a potential conflict of interest regarding this manuscript or its submission.

Çıkar çatışması
The authors declare no conflicts of interest relevant to this article. None of the authors received any financial support that could be considered a potential conflict of interest regarding this manuscript or its submission.
Etik kurul onayı
This study was conducted in accordance with the ethical principles outlined in the Declaration of Helsinki. This retrospective study was conducted at a hospital that provides tertiary health care services. Ethical approval was obtained from the Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee of Van Yüzüncü Yıl University on November 18, 2022 (Approval Number: 2022/11-21).
Veri erişilebilirliği
A data availability statement was not reported in the published version of this article.

Kaynaklar (24)

24 kaynağın 17 tanesi DOI bağlantılı.

  1. T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü. COVID-19 (SARS-CoV-2 Enfeksiyonu) Rehberi. Bilim Kurulu Çalışması; 14 Nisan 2020. Erişim: 2 Ağustos 2023. Erişim linki: https://hsgm. saglik.gov.tr/depo/Yayinlarimiz/Rehberler/covid-19rehberipdf.pdf PubMed Google Scholar
  2. Liang T. Handbook of COVID-19 Prevention and Treatment. The First Affiliated Hospital, Zhejiang University School of Medicine; 2020. PubMed Google Scholar
  3. Horton R. Offline: COVID-19 and the NHS "a national scandal". Lancet. 2020;395(10229):1022. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  4. Amodeo G, Bugada D, Franchi S, Moschetti G, Grimaldi S, Panerai A, Sacerdote P. Immune function after major surgical interventions: the effect of postoperative pain treatment. J Pain Res. 2018;11:1297-1305. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  5. Lei S, Jiang F, Su W, Chen C, Chen J, Mei W, Xia Z. Clinical characteristics and outcomes of patients undergoing surgeries during the incubation period of COVID-19 infection. EClinical Medicine. 2020;21:100331. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  6. Søreide K, Hallet J, Matthews JB, Schnitzbauer AA, Line PD, Lai PB, et al. Immediate and long-term impact of the COVID-19 pandemic on delivery of surgical services. Br J Surg. 2020;107 (10):1250-1261. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  7. Davis SS, Williford ML, Isenburg S, Klopman M, Sweeney JF, Boden SD. A scalable tool for adjudication of time-sensitive cases during COVID-19 pandemic. Surg Endosc. 2021;35(10): 5626-5634. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  8. COVID Surg Collaborative. Elective surgery cancellations due to the COVID-19 pandemic: global predictive modelling to inform surgical recovery plans. Br J Surg. 2020;107(11):1440-1449. Surgical procedures and COVID-19 Güneş et al. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  9. Moletta L, Pierobon ES, Capovilla G, Costantini M, Salvador R, Merigliano S, Valmasoni M. International guidelines and recommendations for surgery during COVID-19 pandemic: a systematic review. Int J Surg. 2020;79:180-188. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  10. T.C. Sağlık Bakanlığı. Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler; 2 Ekim 2020. Erişim: 2 Ağustos 2023. Erişim linki:https://shgmhastahakdb.saglik.gov.tr/TR,64508/elektif-isle mlerin-ertelenmesi-ve-diger-alinacak-tedbirler.html PubMed Google Scholar
  11. American College of Surgeons. Guidelines for Triage of Non - Emergent Surgical Procedures; 17 Mart 2020. Erişim: 2 Ağustos 2023. Erişim linki: facs.org/covid-19/clinical- guidance/triage PubMed Google Scholar
  12. Tabakan I. The impact of the COVID-19 pandemic on plastic surgery operations in a university hospital. Cukurova Med J. 2022;47(1):29-33. PubMed Google Scholar
  13. Sealander KS, Dombey D, Rogers A, Miller M, Madhani S. How to Handle Elective Surgery and Procedures During the COVID-19 Pandemic; 2020. PubMed Google Scholar
  14. Al-Jabir A, Kerwan A, Nicola M, Alsafi Z, Khan M, Sohrabi C, et al. Impact of the Coronavirus (COVID-19) pandemic on surgical practice (part 2: surgical prioritization). Int J Surg. 2020; 79:233-248. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  15. Budak F, Korkmaz Ş. COVID-19 pandemi sürecine yönelik genel bir değerlendirme: Türkiye örneği. Sosyal Araştırmalar ve Yönetim Dergisi. 2020;1:62-79. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  16. Sungur Z, Ergil J, Karaaslan K, Tomak Y, Turgut N. COVID-19 pandemisi normalleşme döneminde elektif cerrahilere başlama önerileri. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği; 21 Mayıs 2020. Erişim: 1 Ocak 2024. Erişim linki: tard.org.tr/assets/pdf/ COVID-Elektif-Cerrahilere-Basslama- Kilavuzu-2.1.pdf PubMed Google Scholar
  17. Gharacheh M, Kalan ME, Khalili N, Ranjbar F. An increase in cesarean delivery rate during the first wave of COVID-19 pandemic in Iran. BMC Public Health. 2023;23(1):936. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  18. Bhatia K, Columb M, Bewlay A, et al. The effect of COVID-19 on general anesthesia rates for cesarean section: a cross-sectional analysis of six hospitals in the north-west of England. Anaesthesia. 2021;76(3):312-319. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  19. Eleje GU, Ugwu EO, Enebe JT, et al. Cesarean section rate and outcomes during and before the first wave of COVID-19 pandemic. SAGE Open Med. 2022;10:1-11. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  20. Bampoe S, Odor PM, Lucas DN. Novel SARS-CoV-2 and COVID-19. Practice recommendations for obstetric anesthesia: what we have learned thus far. Int J Obstet Anesth.2020;43:1-8. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  21. Chellamuthu A, Kumar JS, Ramesh BA. Impact of COVID-19 pandemic on plastic surgery practices in a tertiary care setup in southern India. Niger J Clin Pract. 2021;24(10):1558-1564. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  22. De Simone B, Chouillard E, Sartelli M, Biffl WL, Di Saverio S, Moore EE, et al. The management of surgical patients in the emergency setting during COVID-19 pandemic: the WSES position paper. World J Emerg Surg. 2021;16(1):14. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  23. Seib CD, Rochefort H, Chomsky-Higgins K, Gosnell JE, Suh I, Shen WT, et al. Association of patient frailty with increased morbidity after common ambulatory general surgery operations. JAMA Surg. 2018;153(2):160-8. DOI Crossref PubMed Google Scholar
  24. Nachon- Acosta A, Martinez-Mier G, Flores-Gamboa V, Avila-Mercado O, Garcia IM, Yoldi-Aguirre C, et al. Surgical outcomes during COVID-19 pandemic. Arch Med Res. 2021;52(4):434-42. DOI Crossref PubMed Google Scholar

Tam metni okuyun

PDF'yi burada aç

PDF yükleniyor…

PDF burada görünmezse yukarıdaki indirme düğmesini kullanın.

Bu makaleye nasıl atıf yapılır

Gunes HY, Aslan M, Kacar C, Keskin S. Comparison Between Surgical Procedures Performed in the First Year of the COVID-19 Pandemic and the Previous Year in a Tertiary Hospital: A Retrospective Analysis. Ulutas Med J. 2025;11(1):3-14. doi:10.5455/umj.20250116100903

Gunes, H. Y., Aslan, M., Kacar, C., & Keskin, S. (2025). Comparison Between Surgical Procedures Performed in the First Year of the COVID-19 Pandemic and the Previous Year in a Tertiary Hospital: A Retrospective Analysis. The Ulutas Medical Journal, 11(1), 3–14. https://doi.org/10.5455/umj.20250116100903

Gunes, H.Y. et al. (2025) 'Comparison Between Surgical Procedures Performed in the First Year of the COVID-19 Pandemic and the Previous Year in a Tertiary Hospital: A Retrospective Analysis', The Ulutas Medical Journal, 11(1), pp. 3–14. doi: 10.5455/umj.20250116100903.

Bu makaleyi sitenize ekleyin

Bu kodu sayfanıza yapıştırın. Kart başlığı, yazarları ve DOI'yi gösterir ve makaleye bağlantı verir.

Uyumsuzluk bildir
Makale gönder İletişim